„Săptămâna Europeană a Biotehnologiei” este marcată în acest an în perioada 24 Septembrie – 1 Octombrie și celebrează rezultatele utilizării biotehnologiei, evidențiind inovația intersectorială în abordarea provocărilor globale în sănătate. În această săptămână sunt celebrate progresele remarcabile în biotehnologie, care răspund la provocările relevante pentru societate și pentru pacienți.
Biotehnologia medicală este ramura medicinei care utilizează celule vii și materiale celulare pentru a cerceta și dezvolta produse farmaceutice care previn sau tratează numeroase boli. Inovațiile obținute prin biotehnologie au modelat medicina modernă, cu progrese semnificative în tratarea sau vindecarea mai multor afecțiuni (precum boli cardiovasculare, scleroză multiplă, diferite tipuri de cancer, diabet, hepatită și alte boli infecțioase sau rare). Peste 350 de milioane de pacienți din întreaga lume beneficiază deja de biotehnologia medicală prin utilizarea medicamentelor biologice pentru a trata și a preveni boli cronice.
În România, gradul de utilizare al produselor biologice este în creștere, iar nevoile variate de tratament ale pacienților au demonstrat necesitatea de a crește disponibilitatea și varietatea produselor biologice, precum și accesul timpuriu la inovație.
„România are ocazia să elaboreze o politică durabilă și modernă în plan economic și de sănătate publică. Cu ocazia săptămânii europene dedicată biotehnologiei ne propunem să evidențiem faptul că sectorul industriei farmaceutice este o componentă cheie pentru economia din România, cu un potențial de scalare deosebit. Creșterea competitivității acestui domeniu și crearea unui cadru atractiv și favorabil inovației generează un plus economic semnificativ prin atragerea investițiilor străine și contribuții importante la bugetul de stat, dezvoltarea sistemului de sănătate, accesul crescut și mai rapid al pacienților din România la inovație medicală și biotehnologie, retenția personalului medical, crearea de noi locuri de muncă. În plus, dezvoltarea acestui sector va poziționa România în topul statelor Uniunii Europene care găzduiesc industrii performante, cu valoare adăugată mare și contribuie la creșterea competitivității europene în domeniu” a declarat Radu Rășinar, Președinte LAWG.
Asociația Local American Working Group – LAWG promovează anual „Săptămâna Europeană a Biotehnologiei”, alăturându-se numeroaselor inițiative de comunicare la nivel european, pentru a crește vizibilitatea și recunoașterea rolului biotehnologiei medicale în viața noastră. Stimularea investițiilor în activități cu valoare adăugată, sprijinirea inițiativelor de cercetare în acest domeniu, parteneriatele dintre mediul public, academic și cel privat, generează acest avans tehnologic care revoluționează medicina modernă, cu rezultate deosebite pentru pacienți.
Mai multe informații la linkurile de mai jos: