În fiecare zi, oamenii de știință din mediul academic și privat contribuie la nenumărate descoperiri științifice. Este nevoie de timp – adesea ani sau chiar decenii – pentru ca progresul științific să aducă beneficii practice pentru pacienți. Investițiile constante în cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente au ca rezultat progrese și descoperiri inovatoare, cu beneficii majore pentru pacienți.
Medicamentele inovatoare sunt produse care conțin o moleculă nouă, originală, al cărei efect terapeutic a fost testat și dovedit în studii clinice și care sunt protejate în baza brevetului de invenție. Acest brevet de invenție oferă companiei producătoare dreptul exclusiv de a comercializa medicamentul respectiv pentru o anumită perioadă(conform reglementărilor în vigoare), timp care acoperă investiția inițială în cercetarea şi dezvoltarea respectivului medicament de către compania farmaceutică.
Industria producătoare de medicamente inovatoare utilizează expertiza științifică și industrială pentru a promova cercetarea științifică în dezvoltarea tratamentelor și vaccinurilor inovatoare.
- Dezvoltarea unui nou medicament inovativ are o durată medie de 10-15 ani1 și un cost mediu de 2,6 miliarde de dolari.
- Doar 12%2 dintre noile molecule care intră în studii clinice primesc în cele din urmă aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (U.S. Food and Drug Administration – FDA) din SUA, ceea ce determină investiții însemnate pentru cercetarea și dezvoltarea medicamentelor originale. Acestea trebuie să dovedească îndeplinirea unor standarde înalte de calitate, siguranță și eficacitate pentru pacienți.
- În prezent, există aproape 8003 de medicamente în dezvoltare pentru bolile cronice, afecțiuni care se manifestă pe perioade îndelungate de timp.
- Aproximativ 2604 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare pentru tratarea și prevenirea bolilor: 125 pentru boli infecțioase, 108 pentru prevenirea cancerului, 14 pentru alergii, 3 pentru boli autoimune, 2 pentru boli neurodegenerative cronice. În fiecare an, între 3,5 și 5 milioane de vieți5 sunt salvate datorită vaccinării.
- Peste 7.000 de boli rare au fost identificate până în prezent, însă pentru doar 5% dintre acestea există tratament disponibil. Peste 306 de milioane de cetățeni din Uniunea Europeană (UE) trăiesc cu o boală rară, 72% dintre bolile rare sunt determinate genetic, iar 70% dintre aceste boli genetice debutează în copilărie7.
Resurse utile
- Medicine Development in a Complex, Collaborative Ecosystem
- Forumul Român Pro-Vaccinare
- EFPIA Vaccines Europe Lessons learned from COVID-19
- Platforma europeană privind înregistrarea bolilor rare
- Organizația de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR)
- Date publicate de PhRMA pentru 2022 și 2023: https://phrma.org/policy-issues/Research-and-Development-Policy-Framework ↩︎
- PhRMA: https://phrma.org/policy-issues/Research-and-Development-Policy-Framework/Clinical-Trials ↩︎
- PhRMA: https://phrma.org/resource-center/Topics/Medicines-in-Development/Medicines-in-Development-for-Chronic-Diseases-2022-Report ↩︎
- PhRMA: https://phrma.org/resource-center/Topics/Science/New-Era-of-Medicine-Vaccines ↩︎
- Organizația Mondială a Sănătății. Despre Imunizare: https://www.who.int/topics/immunization/en/ ↩︎
- Comisia Europeană: https://health.ec.europa.eu/other-pages/basic-page/health-eu-newsletter-231-focus_ro ↩︎
- Ziua Bolilor Rare: https://www.rarediseaseday.org/what-is-a-rare-disease/ ↩︎