Revista Politici de Sănătate: Hubul de Inovație în Sănătate, lansat la Palatul Parlamentului în luna mai a.c. reprezintă un pas înainte semnificativ în consolidarea unui sistem de sănătate modern, focusat pe inovare și cercetare, având la bază un parteneriat public-privat în premieră pentru România: cel dintre mediul academic medical, reprezentat de Alianța Universitară G6-UMF (G6-UMF), și industria farmaceutică inovativă, reprezentată de Asociația Local American Working Group (LAWG), sub umbrela strategică a Ministerului Sănătății.
Direcțiile strategice asumate prin Hubul de Inovație în Sănătate sunt: studiile clinice, educație și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare, digitalizare în sănătate. Prin implementarea acestui proiect de țară, România și cercetătorii români se conectează la platforme globale de inovație și cercetare, unul dintre obiectivele Hubului de Inovație în Sănătate fiind facilitarea accesului și schimbului de bune practici în domeniul inovației în sănătate, într-o manieră accelerată, cu structuri similare la nivel internațional.
„Este o realizare fără precedent în România să aducem împreună toate universitățile de medicină și farmacie, industria și Ministerul Sănătății, partenerul instituțional. În orice țară, responsabilitatea care revine pentru cercetare – dezvoltare, acces la inovație, acces la medicamente și la noile tehnologii medicale reprezintă o responsabilitate a Ministerului Sănătății și, implicit, a celor care asigură finanțarea sistemului de sănătate – Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Accesul la inovație în România a fost limitat sau întârziat mulți ani. Acum avem, prin acest Hub, un element catalizator al eforturilor și de scurtare a multora dintre termene”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.
„Dacă vorbim de studiile clinice din România, nu știu dacă e nevoie să mai subliniem că este, de fapt, vorba despre un câștig în linie. Toată lumea are de câștigat, și în primul rând pacienții, care vor avea în mod real acces la medicații de ultimă oră, înainte ca ele să fie autorizate, proces care în sine durează destul de mult și care, în cazul României, întârzie accesul la inovația de ultim moment. Acesta este poarta pe care trebuie să o deschidem. În parteneriatul pe care îl avem, rolul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a fost acela de a debloca lucrurile, iar acum este de a le sprijini în continuare”, a subliniat și dr. farm Răzvan Prisada, președinte Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
Hubul de Inovație în Sănătate – model de parteneriat care aduce inovația medicală aproape de pacienții români
Asociația Local American Working Group (LAWG) este promotor al inovației în sănătate din România și susține dezvoltarea politicilor publice în sprijinul unui sistem de sănătate eficient, centrat pe pacient, cu acces crescut la inovație. LAWG reunește companiile farmaceutice lideri la nivel mondial în domeniul cercetării și biotehnologiei, care își dedică activitatea dezvoltării medicamentelor inovative.
„Parteneriatul dintre Alianța Universitară G6-UMF, Ministerul Sănătății și Local American Working Group pentru crearea Hubului de Inovație în Sănătate reprezintă o ocazie extraordinară. Este o organizare unică, necesară, în care sub ghidajul strategiei pe care Ministerul o are pentru anii care urmează, pe termen mediu și poate lung, avem ca și parteneri cele mai prestigioase Universități de Medicină și Farmacie din țară, într-o asociație unică. Nu cred că mai există o astfel de asociație atât de puternică a unor universități de acest nivel nicăieri și asociația noastră, a companiilor farmaceutice cele mai implicate, cele mai mari în cercetare și dezvoltare în domeniul medical, din lume. Ocazia aceasta este extrem de importantă și prin faptul că semnăm un Protocol. Pare puțin lucru, pentru că s-au semnat multe protocoale, dar în realitate, cheia începutul lui este felul în care reușim să creionăm un parteneriat modern în care nu doar cei care fac parte, ca și membri fondatori din acest Hub de inovație vor avea ocazia să participe și să adauge valoare în proiectele alese în linie cu strategia pe care România și-o propune în domeniul sanitar. Acest cadru trebuie să invite jucătorii relevanți, cercetătorii români sau internaționali, care să adauge valoare și să ne asigure un avans rapid în ariile pe care le alegem”, a declarat Radu Rășinar, actual Vice-președinte Local American Working Group (Președinte la data lansării Hubului de Inovație în Sănătate).
„Unul dintre obiectivele Hub-ului este stimularea dezvoltării de idei inovatoare și pragmatice pentru direcțiile strategice în domeniul sănătății bazate pe parteneriatul public-privat. Acest model de parteneriat este deja implementat la nivel european de The Innovative Medicines Initiative (IMI) – o inițiativă finanțată în comun de Uniunea Europeană (reprezentată de Comisia Europeană) și industria farmaceutică europeană (reprezentată de EFPIA, Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice. Prin acest eveniment marcăm, de asemenea, primul pas al angajamentului nostru cu partenerii – instituționali, diplomatici, organizații de pacienți. Ne propunem să ne concentrăm în perioada următoare pe a doua etapă de extindere a parteneriatelor pentru Hub, prin atragerea de entități private, ONG-uri și alte părți interesate să se alăture proiectelor Hub-ului”, a afirmat Frank Loeffler, Președinte Local American Working Group (Vice-președinte la data lansării Hubului).
„Lansarea Hubului de Inovație în Sănătate este rezultatul unui parteneriat unic între Ministerul Sănătății, mediul academic, prin G6-UMF, și industria farmaceutică inovativă reprezentată de LAWG, prin care ne propunem să contribuim la creșterea rezilienței și sustenabilității sistemului de sănătate din România prin implementarea de proiecte care să rezolve nevoi stringente. Pentru noi, succesul se măsoară în realizarea de indicatori de performanță măsurabili, abordând teme relevante pentru un sistem de sănătate modern, cum sunt studiile clinice, iar anul 2023 suntem siguri că va aduce cel puțin un proiect finalizat în cadrul Hubului de Inovație, cu efecte directe asupra întregului sistem de sănătate din România”, a concluzionat Adriana Stara, Secretar General al Local American Working Group.
Rolul Universităților de Medicină și Farmacie – esențial pentru un ecosistem de sănătate modern, bazat pe cercetare și inovație
Asociația Alianța Universitară G6-UMF, în calitate de reprezentant al mediului academic medical și farmaceutic din România, are un rol esențial atât în promovarea intereselor învățământului superior medical, cât și în crearea unui cadru comun de cooperare în domeniile educaționale și științifice.
„Hubul de inovație în Sănătate reprezintă nu numai un element de noutate, dar și unul de modernitate în viața medicală românească. Alianța Universitară G6, creată în urmă cu 3 ani, s-a realizat tocmai în intenția de a ne uni forțele pentru a realiza o cercetare mai performantă, atât fundamentală, cât și inovativă, dar și pentru a genera bune practici în activitatea didactică și medicală. Acum suntem în fața unui proiect care vizează acea cercetare pragmatică, inovativă, acea legătură care este extrem de importantă între cercetătorii medici și producătorii de medicamente și dispozitive medicale care au nevoie de un feedback al producției lor, pe care noi vom putea să îl generăm”, a declarat prof. univ. dr. Octavian Crețu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” Timișoara, președinte în exercițiu Alianța Universitară G6-UMF.
„Ne dorim să dezvoltăm prin intermediul Hubului un mediu propice pentru ideile creative, tangibile care pot avea beneficii directe asupra pacienților și asupra comunității noastre. Acest Hub va fi o punte între mediul academic și industrie, între teorie și practică, între cercetare și implementarea rezultatelor cercetării. Dorim să cultivăm spiritul antreprenorial și viziunea inovatoare în rândul studenților noștri și vom facilita transferul tehnologic către piață pentru ca rezultatele cercetărilor noastre să ajungă rapid la pacienți și să contribuie la creșterea calității actului medical și creșterea calității vieții. Prin intermediul acestui Hub dorim să abordăm problemele critice ale sistemului medical, cum ar fi îmbătrânirea populației, bolile cronice, sărăcia și inegalitățile în accesul la îngrijirea medical”, a afirmat prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
„Ne propunem o scalare la nivel regional a unor soluții centrate pe prevenția bolilor cronice netransmisibile și a episoadelor de agravare a acestor afecțiuni. Avem pregătit și vrem să implementăm, până la sfârșitul anului, un proiect de tele-cardiologie și monitorizare imagistică la distanță la nivelul Bucureștiului și județelor din jur și să configurăm astfel un registru de prevenție secundară în bolile cardiovasculare. Este un proiect pilot care poate fi după aceea extins la nivelul întregului Hub. Vom avea proiecte comune, le vom dezvolta și, poate, în viitor, legislația se va mai schimba astfel încât să avem și un suport financiar din partea statului, nu numai din partea companiilor farmaceutice și a universităților de medicină”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București.
”Noi, cele șase Universități de Medicină și Farmacie, am considerat că putem merge înainte doar în echipă și, în urmă cu 3 ani, am constituit această alianță, G6-UMF, pentru a crește mediul academic în educație medicală din România. Acum, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și cu Asociația Local American Working Group, considerăm că putem veni și în sprijinul pacienților și putem pune la dispoziție tot ceea ce avem noi, universitățile, în inovație. Pentru că universitățile și mediul universitar, în general, trebuie să fie motorul inovației mai ales în sănătate, acest domeniu extrem de important pentru o comunitate”, a afirmat prof. univ. dr. Dan Ionut Gheonea, rector Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
„Știm cu toții că o societate modernă se sprijină pe trei piloni – învățământ, sănătate și justiție. Fiecare dintre ele sunt interconectate, dar interconectarea între sistemul de învățământ și sistemul sanitar este foarte importantă, pentru că Ministerul Sănătății poate asigura infrastructura absolut necesară desfășurării unui act educațional de calitate în universitățile de medicină și farmacie, iar UMF-urile pot asigura resursa umană necesară dezvoltării unui act medical de calitate. Alianța G6 și-a dovedit soliditatea și eficiența în obținerea unor rezultate foarte importante până la acest moment”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr.T.Popa” Iași.
„Inovația în sănătate este o prioritate la nivel european și național, iar Universitățile de Medicină și Farmacie sunt în prima linie în această privință. Experiența acumulată și rezultatele obținute de fiecare dintre noi în implementarea de proiecte de inovație sunt garanția că parteneriatul dintre Ministerul Sănătății, Alianța G6-UMF și LAWG va avea un impact pozitiv major asupra practicii clinice și de cercetare din România. Hubul de Inovație în Sănătate este cu adevărat un proiect național, iar semnarea Protocolului de Colaborare este piatra de temelie în această direcție”, a subliniat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade” Târgu Mureș.