Transformarea sistemului de sănătate din România – opinii multiple, obiective comune

În cadrul seminarului Aspen Custom Healthcare organizat sub egida Aspen Institute Romania în luna aprilie a acestui an, o serie de actori relevanți pentru sectorul de sănătate din România au dezbătut tema finanțării asistenței medicale iar documentul de poziție rezultat a fost publicat recent în prestigioasa publicație Journal of Medicine and Life.

Raportul a fost realizat prin contribuția unor reprezentanți ai mai multor instituții publice din sănătate, universități de medicină și farmacie, instituții de învățământ, ai industriei farmaceutice și a mediului de afaceri.

Discuția dintre participanți s-a concentrat pe provocările principale și pe impactul diferitelor politici publice și investiții asupra rezultatelor sistemului de sănătate. Participanții au căutat să identifice cele mai bune practici pentru sistemul de sănătate din România, inclusiv priorități în finanțarea asistenței primare și secundare, a programelor naționale majore de sănătate și a asistenței spitalicești.

Seminarul privind prioritățile de finanțare pentru sistemul de sănătate din România a evidențiat nevoia urgentă de investiții suplimentare substanțiale pentru a aborda subfinanțarea cronică și pentru a răspunde cererii în creștere. În același timp, participanții au convenit că o abordare echilibrată, care combină îmbunătățirea sistemului public cu introducerea asigurărilor private complementare de sănătate, ar putea fi cea mai eficientă. Această strategie ar putea oferi mai multe opțiuni, ar putea reduce presiunea asupra serviciilor publice, ar putea stimula inovația și ar putea poziționa România ca un hub pentru turismul de sănătate, în beneficiul economiei și al reținerii forței de muncă din domeniul sănătății. În plus, abordarea ineficiențelor din sistem ar putea ajuta la reducerea costurilor indirecte, cum ar fi pierderea productivității pentru cei afectați de boală.

În cadrul documentului, autorii documentului au emis o serie de recomandări pentru politici publice care să îmbunătățească performanța sectorului de sănătate din România, cu focus pe finanțarea domeniului:

  • Necesitatea adaptării la provocările curente și viitoare (ex. îmbătrânirea populației, scăderea populației active și contribuabile, costuri crescute pentru acoperirea nevoii de servicii de sănătate și medicație)
  • Predictibilitatea și sustenabilitatea finanțării sectorului de sănătate
  • Investiții în infrastructura publică de sănătate
  • Necesitatea de a investi în infrastructura de date privind starea de sănătate a populației
  • Implementarea conceptului de cheltuieli de sănătate bazate pe valoarea rezultatelor obținute
  • Necesitatea investiției crescute în prevenție
  • Analizarea implementării unui sistem complementar extins de asigurări private de sănătate
  • Investiții în centre naționale de inovație în medicina
  • Atragerea de studii clinice ca o sursă adițională de finanțare a sectorului de sănătate
  • Implicarea autorităților locale în atragerea de fonduri europene

Documentul de poziție este public și poate fi consultat aici.

Imagine: Aspen Institute Romania

Publicat la

în