Sondaj IMAS: 88,5% dintre români vor avea acces la medicamente și tratamente de ultimă generație

88,5% dintre români cred că pentru bolile grave ar trebui să poată fi tratați cu medicamente noi, de ultimă generație, conform sondajului de opinie efectuat de către institutul IMAS Marketing și Sondaje. Mai mult decât atât, conform aceleiași cercetări de piață, peste jumătate dintre cei intervievați – 56,9% ar fi de acord să plătească prețul integral al unor medicamente ieftine în schimbul compensării unor medicamente scumpe

 „Sondajul scoate în evidență faptul că oamenii își doresc să poată beneficia de medicamente de ultimă generație și chiar să plătească în plus la sănătate, dacă în felul acesta ar crește accesul la aceste medicamente. Din păcate, în România, lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată din 2008. În Marea Britanie și Germania, de exemplu, pacienților li se oferă acces imediat la tratamentele de ultimă generație. În alte state europene, perioada de așteptare variază de la 88 la 392 de zile. În acest moment, românii sunt ultimii în clasamentul european al accesului la medicamente inovatoare, cu peste 5 ani de așteptare, speranța de viață a românilor fiind cea mai mică din Europa, cu peste 6 ani mai mică decât media din Uniunea Europeană”, afirmă Almin Adzovic, Președintele Local American Working Group (LAWG).

În ceea ce privește preferința pentru tipul de medicamente cu care s-ar trata, 45,4% dintre români ar prefera să cumpere medicamente originale (inovatoare, pentru care nu există echivalent terapeutic, protejate de brevet) și doar 17% optează pentru medicamente generice (echivalente terapeutice ale medicamentelor originale, ale căror brevete au expirat). De asemenea, 82% dintre respondenți recunosc că medicamentele noi sunt importante pentru îmbunătățirea stării de sănătate a populației.

Sondajul de opinie relevă, de asemenea, gradul de înțelegere pe care românii îl au în legătură cu accesul la medicamente noi și cine este autoritatea care se ocupă de acest lucru în România. 36,6% dintre cei incluși în sondaj știu că lista de medicamente compensate este actualizată de Guvern.

În ceea ce privește dorința lor de a avea acces la medicamente de ultimă generație – 34,2% cred ca ar fi bine ca lista să fie actualizată o data la un an, urmați de românii care cred că o dată la 6 luni  – 23,7% sau ori de câte ori apare un medicament nou – 23,6 %.

 „Cercetarea desfășurată de IMAS pentru LAWG ne arată încă o dată că îngrijirea sănătății se găsește pe primul loc al agendei individuale a publicului român. Pe măsură ce crește gradul de informare, crește și nivelul de aspirații în privința serviciilor și produselor medicale. Opțiunea fundamentală a publicului român este pentru produse de calitate, inovative, la nivel european. Românii fac sacrificii pentru îngrijirea sănătății și cer decidenților să le respecte opțiunile”, afirmă Alin Teodorescu – Director General IMAS.

Sondajul de opinie a fost desfășurat în luna august de către institutul de sondare a opiniei publice IMAS, la cererea LAWG, la nivel naţional, pe un numar de 1036 respondenți, cu o marjă de eroare de 3%.

Iulia Perca, LAWG

Publicat la

în

,