Săptămâna Europeană a Biotehnologiei: 25 Septembrie – 1 Octombrie 2023

Săptămâna Europeană a Biotehnologiei marchează anual progresul științific în domeniul biotehnologiei. Prima Săptămână Europeană a Biotehnologiei a avut loc în 2013 și a celebrat cea de-a 60-a aniversare a descoperirii moleculei de ADN (în 1953).

Conform definiției Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) , “biotehnologia reprezintă aplicarea științei și tehnologiei la organismele vii, precum și la părți, produse și modele ale acestora, pentru a modifica materiale vii sau nevii pentru producție de cunoștințe, bunuri și servicii.”

Aplicarea biotehnologiei în medicină determină dezvoltarea medicamentelor biologice și biosimilare, cu beneficii deosebite pentru pacienți. Produsele biologice inovative sunt medicamente obținute din organisme vii, prin procese de fabricație extrem de complexe. Medicamentele biologice inovative includ o mare varietate de produse, cum ar fi terapii celulare și genice, anticorpi monoclonali și vaccinuri. Ca urmare a progresului medical, multe dintre boli pot fi prevenite, iar numeroase decese pot fi evitate prin diagnosticarea și tratarea la timp.

„Biotehnologia este una dintre cele mai bine plasate industrii pentru a răspunde unora dintre cele mai presante provocări ale prezentului și ale viitorului, cum ar fi îmbunătățirea calității vieții, tratarea bolilor dificile, accesibilitatea și sustenabilitatea sistemelor de sănătate. Cu toate acestea, pentru ca această promisiune să devină realitate, sectorul biotehnologiei necesită politici de reglementare solide care să susțină inovația pe termen lung”, menționează Frank Loeffler, Președinte LAWG.

Asociația Local American Working Group – LAWG celebrează anual Săptămâna Europeană a Biotehnologiei printr-o serie de activități dedicate. Astfel, România se alătură altor state europene care marchează această săptămână a inovației și biotehnologiei.

„Faptul că România celebrează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei 2023 dovedește încă o dată importanța pe care o acordăm sectorului sănătății și utilizării biotehnologiei în tratamentul pacienților. Astfel, România se alătură țărilor europene care realizează acțiuni de informare și conștientizare în această săptămână, alături de EuropaBio, în contextul în care aproximativ 40% dintre medicamentele comercializate la nivel mondial sunt obținute prin biotehnologie. Noile descoperiri terapeutice ale companiilor de cercetare biofarmaceutice contribuie pozitiv în fiecare zi la creșterea speranței de viață și calității vieții pacienților.” a adăugat Adriana Stara, Secretar General în Consiliul Director LAWG.

Europa are instituții de cercetare de talie mondială, centre medicale și spitale care oferă o puternică bază pentru dezvoltarea biotehnologiei. De asemenea, UE găzduiește 16 dintre primele 50 de universități de medicină din lume.

„Industria farmaceutica inovativă are in derulare la nivel mondial numeroase parteneriate în domeniul biotehnologiei cu universități de renume pentru a crea cele mai bune premise de cercetare. In România, prin Hubul de Inovație în Sănătate demarat anul acesta, industria inovatoare împreună cu cele mai importante 6 Universități de Medicină și Farmacie din țară, alături de Ministerul Sănătății, lucrează alături pentru dezvoltarea capacitații de cercetare și inovare pentru întreg sectorul de sănătate, cu rezultate concrete ce pot fi integrate în furnizarea serviciilor medicale, în beneficiul pacienților români.” menționează Radu Rășinar, Vicepreședinte LAWG.

România se află pe harta țărilor care marchează Săptămâna Europeană a Biotehnologiei, iar LAWG celebrează acest progres științific!

European Biotech Week