Raportul PhRMA 2023: Accesul Global la Noile Medicamente

Noul raport “Global Access to New Medicines 2023” dezvoltat de Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) a fost lansat!

PhRMA este una dintre cele mai importante organizații globale a producătorilor de medicamente inovative. Local American Working Group este partener local al PhRMA și susține prin activitatea sa dezvoltarea politicilor publice în sprijinul unui sistem de sănătate eficient, centrat pe pacient și cu acces la terapii inovatoare.

Raportul global privind accesul la noi medicamente analizează disponibilitatea în 72 de țări a medicamentelor lansate recent și timpul de acces pentru pacienți. Raportul include comparații cuprinzătoare între țări din G20, OECD și mai multe regiuni geografice, inclusiv Europa și se bazează pe date actualizate din 2021. Potrivit raportului, în perioada 2005-2021 au fost lansate global 648 de medicamente inovatoare, iar în mod particular, în 2021 a fost lansat un număr record de 134 de medicamente noi.

În perioada 2012-2021, dintre cele 460 de medicamente noi lansate global, în Europa au fost devenit disponibile în medie 39%, iar în România 37%. Țările din Europa lansează doar 15% dintre medicamentele noi în decurs de un an de la prima lansare globală, iar în România doar 6% dintre acestea au fost accesibile în primul an. În medie, între 2012-2021, medicamentele noi au fost lansate în Europa la doi ani după prima lansare globală, însă în România timpul mediu de acces este de 32 de luni (locul 24 din 29 de țări evaluate). Statele europene care oferă accesul cel mai rapid la inovație, conform raportului, sunt Germania, Austria, Marea Britanie, Danemarca si Norvegia (după 11-13 luni de la lansarea globală a unui nou medicament). Totodată, raportul precizează că lansarea de noi medicamente a scăzut în timp în majoritatea țărilor europene.

LAWG susține creșterea accesului rapid la medicamente inovatoare în România, care oferă pacienților o speranță de viață crescută și o calitate a vieții îmbunătățită.

Publicat la

în