Companiile de cercetare biofarmaceutice operează în temeiul unui model de afaceri inedit: pentru fiecare 5.000 – 10.000 de compusi experimentali, de obicei doar unul va obține aprobarea de a fi comercializat, după 10 până la 15 de ani de cercetare și un cost mediu de 1,2 miliarde de dolari – bazat pe studiul PhRMA din 2007. Astfel, cele câteva succese trebuie să compenseze pentru numeroase nereușite. Ba mai mult, se știe faptul că doar două din 10 medicamente reușesc să recupereze valoarea investită în dezvoltarea lor.
Cercetarea și descoperirea de noi molecule duce la dezvoltarea tratamentelor viitoare, cu impact major în îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea vieții pacienților. Drepturile de proprietate intelectuală pentru molecule, precum patentele sau protecția de date, reprezintă o motivație suplimentară în continuarea procesului de cercetare. Acestea au rolul de a asigura companiile biofarmaceutice inovatoare care realizează noi tratamente că au oportunitatea de a-și justifica investiția în timp. De asemenea, protejarea proprietății intelectuale ajută companiile să își asigure resursle pentru viitoarele cercetări, oferind speranță pentru pacienții care așteaptă medicamentele inovatoare de mâine.
Rolul politicilor pentru protecția intelectuală este unul major, acestea fiind necesare pentru a sprijini viitorul investițiilor în cercetare și dezvoltare. Aceste politici oferă stimulente pentru inovarea biofarmaceutiă, ceea ce duce la tratamente noi și în cele din urmă la medicamente generice și biosimilare.
Există trei elemente cheie pentru întreținerea unui sistem de proprietate intelectuală eficient:
- Acesta trebuie să furnizeze stimulente echitabile și eficiente pentru inovare;
- Acesta trebuie să furnizeze investitorilor în inovare certitudine cu privire la drepturile lor;
- Acesta trebuie să ofere deținătorilor de patente instrumente puternice de aplicare pentru apărarea brevetelor încălcate.
Fără astfel de drepturi de proprietate intelectuală, concurenții ar putea pur și simplu să copieze inovațiile biofarmaceutice de îndată ce s-au dovedit sigure si eficiente, oferind propriile versiuni, fără a investi timp și resurse financiare pentru dezvoltarea medicamentelor. Companiile inovatoare din industria biofarmaceutică ar putea pierde capacitatea de a recupera investițiile substanțiale în dezvoltarea de noi de medicamente, ceea ce face mai dificilă găsirea soluțiilor de finanțare. Prin urmare, protejarea proprietății intelectale este esențială pentru a susține investițiile continue în sectorul biofarmaceutic axat pe cercetare și dezvoltare.
La fel de importante sunt și politicile care permit recuperarea acestor investiții, anume politicile privind rambursarea medicamentelor. Scopul proprietății intelectuale este acela de a permite recuperarea investițiilor în cercetare prin comercializarea produselor originale până la expirarea patentului. De aceea, compensarea medicamentelor are un rol foarte important și permite atât accesul pacienților la noi terapii cât și oportunitatea dezvoltării de noi molecule prin redobândirea investiției, in timp, de către companiile producătoare. În acest context, Local American Working Group susține actualizarea listei cu medicamente compensate din România, în beneficiul pacienților și al avansului cercetării.