Pacienții români au dreptul la sănătate și la inovație medicală

Interviu cu Jonathan Kimball – Vice-Președinte Adjunct pentru Europa, Africa și Orientul Mijlociu în cadrul organizației Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA) – realizat de Iulia Percă pentru Local American Working Group.

IP: De peste șapte ani faceți parte din echipa PhRMA, experiență ce vă oferă o perspectivă multidimensională asupra politicilor de sănătate publică la nivel mondial, precum și asupra eforturilor organizației în a crește accesul pacienților la inovație medicală. În acest context, cum descrieți viziunea PhRMA transpusă în activitatea sa?

JK: PhRMA reprezintă cele mai mari companii biofarmaceutice la nivel mondial, entități ce investesc în cercetarea și dezvoltarea de noi tratamente. Membrii PhRMA își dedică activitatea în scopul realizării tratamentelor pentru unele dintre bolile cele mai grave precum cancer, alzheimer, fibroza chistică sau parkinson. Noile medicamente sunt o parte importantă a sistemelor de sănătate, deoarece oferă medicilor și pacienților opțiuni sigure pentru tratament, ajutând la creșterea speranței de viață și la îmbunătățirea calității vieții. Prin urmare, misiunea PhRMA implică susținerea politicilor publice eficiente care încurajează descoperirea de noi medicamente de către companiile farmaceutice lidere în cercetare.

IP: În ultimii ani PhRMA și Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA) au cooperat pentru numeroase proiecte în Europa. Cum este colaborarea dintre cele două organizații la acest moment?

JK: PhRMA și EFPIA lucrează împreună pentru a promova politici publice care recompensează inovația farmaceutică. În prezent PhRMA nu este la fel de activă în Europa, însă cooperarea noastră cu EFPIA se concentrează în special pe probleme cheie ce impactează industria farmaceutică R&D la nivel global. Exemplele includ provocări legate de respectarea proprietății intelectuale, armonizarea legislativă, implementarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), însă cel mai important, realizăm eforturi pentru a ne asigura că pacienții au acces la timp la medicamentele de care au nevoie.

IP: Ce parere aveți despre accesul întârziat al pacienților români la tratemente de ultimă generație?

JK: Politicile publice din România ce îngreunează accesul pacienților la noi tratamente sunt cu adevărat îngrijorătoare. Inovațiile din industria farmaceutică sunt revoluționare și reușesc să ofere pacienților o viață mai lungă și mai sănătoasă. Cele mai noi medicamente beneficiază de progresele monumentale în cercetarea și dezvoltarea tratamentelor. De aceea consider că pacienții din România ar trebui să aibă un acces crescut la inovația medicală, acces precum cetățenii oricărui alt stat european sau ai alor state din lume.

IP: Având în vedere experiența în regiuni precum Europa, Africa și Orientul Mijlociu (EMEA), puteți împărtăși părerea dumneavoastră despre nivelul de finanțare pentru sectorul sănătății în România, comparativ cu alte state membre UE sau din regiune?

JK: Provocarea cea mai mare pentru România este reprezentată, după părerea mea, de faptul că sănătatea este privită ca un cost și nu ca investiție. De prea multe ori în discursurile publice sunt menționate cheltuielile anuale cu sănătatea precum o povară. Cu toate acestea se trece cu vederea faptul că sănătatea este un bun ce se întinde pe parcurul întregii vieți. Alegerea unui guvern de a investi în măsuri eficiente de prevenție sau în tratarea pacienților cu boli acute, trebuie să aibă în vedere o perspectivă pe termen lung, deoarece impactează modul în care vor fi alocate fondurile de asistență medicală în prezent și în viitor. În Statele Unite, deși funcționarea sistemului de sănătate este diferită, cercetările au arătat că pacienții cu boli de inimă, care și-au respectat tratamentul medical au scăzut costurile pentru sistemul de sănătate cu 23% prin comparație cu cei care nu au urmat regimul prescris. Prin urmare, România ar trebui să lucreze cu industria farmaceutică inovatoare și alte părți interesate pentru eficientizarea sistemului de sănătate și pentru a asigura accesul continuu al pacienților la medicamente de ultimă generație.

IP: PhRMA a susținut Local American Working Group încă de la înființare, a oferit oportunitatea de a dezvolta numeroase rapoarte de analiză și recomandări de politici publice și a încurajat îmbunătățirea sistemului de sănătate, în general. Cum vedeți evoluția colaborării cu LAWG în perioada următoare?

JK: PhRMA, alături de EFPIA, vor susține în continuare activitatea LAWG împărtășind experiența de lucru acumulată pe piețele din întreaga lume. Pacienții români au dreptul la sănătate și la inovație medicală, care îi poate ajuta să aibă o viață mai productivă și mai lungă. PhRMA și EFPIA depun eforturi pentru a sprijini dezvoltarea politicilor guvernamentale care duc la accesarea noilor tratamente de către pacienți. De aceea, ne dorim să împărtășim aceste experiențe constructive cu LAWG în România.

Medicamente în dezvoltare, PhRMA

Publicat la

în