Local American Working Group (LAWG), una dintre cele mai cunoscute asociații dedicate sprijinului companiilor farmaceutice lidere în cercetare și biotehnologie, anunță o nouă componență a Consiliului Director la nivel local, pentru un mandat de doi ani. Noul Consiliu Director a fost ales ca urmare a Adunării Generale a Membrilor LAWG din luna mai și a procesului intern de vot. Astfel, Jorge Ruiz Benecke (Director General AbbVie România) a fost ales în funcția de Președinte, Florentina Păncescu (Country Lead, UCB Pharma România) a fost aleasă în funcția de Vice-Președinte, iar Iulia Ionescu (Country Lead, Sanofi România și Moldova) a fost votată în funcția de Secretar General al LAWG.
Obiectivele majore ale noii conduceri vizează promovarea accesului la inovație și biotehnologie pentru pacienții români, accesarea cât mai rapidă a noilor terapii aprobate la nivel european, precum și susținerea unei finanțări crescute a sistemului de sănătate din România.
Jorge Ruiz Benecke, noul Președinte al LAWG, are peste 18 ani de experientă internațională în industria farmaceutică și este, de asemenea, membru activ și al Consiliului de Administrație al ARPIM (Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente).
„Sunt onorat să preiau funcția de Președinte al LAWG, asociație ce reprezintă un pilon important al mediului de sănătate din România. Sunt încrezător că prin unirea eforturilor vom continua să avem un impact pozitiv asupra vieții pacienților, oferindu-le acces, în timp util, la soluții inovatoare. Prin acest mandat îmi propun să continui dezvoltarea colaborării eficiente cu partenerii din domeniul sănătății și să contribui activ la obiectivele noastre comune precum finanțarea sporită pentru sănătate și facilitarea accesului pacienților la inovație. Investiția în sănătate și inovație este o investiție în economie, într-o populație sănătoasă și activă, cu un nivel de trai ridicat și cu speranță de viață crescută. Sunt mândru să contribui, de asemenea, la creșterea vizibilității și reputației LAWG în cadrul industriei farmaceutice și voi continua să promovez și să pledez pentru furnizarea de servicii medicale la standarde europene pentru pacienții români.” a menționat Jorge Ruiz Benecke.
Florentina Păncescu, aleasă în funcția de Vice-Președinte al LAWG, are o experiență de 10 ani în industria farmaceutică din România, precum și expertiză extinsă pe alte șapte piețe farmaceutice europene.
“În calitate de Vice-Președinte LAWG, cu ajutorul echipei, experienței, cunoștințelor și energiei mele, voi contribui activ la progresele speciale pe care asociația le face pentru a fi mereu un adevărat ambasador pentru inovația din România. Aș dori să reconfirm angajamentul LAWG față de autoritățile din sănătate, în calitate de partener ce contribuie activ în acest domeniu prioritar pentru România. Împreună construim un viitor accesibil în sănătate. Creșterea accesului pacienților români la inovație, utilizarea mecanismelor de facilitare a accesului rapid la tehnologii medicale, inclusiv inovația aprobată la nivel european care nu este încă disponibilă în România, toate acestea sunt aspecte prioritare ale mandatului nostru.” a declarat Florentina Păncescu.
Iulia Ionescu, noul Secretar General al LAWG, are o experiență de peste 20 de ani pe piața farmaceutică, în cadrul companiei Sanofi, în roluri cu responsabilitate regională – Europa de Sud.
“Alăturarea mea în noua echipă a Consiliului Director LAWG, în anul în care asociația sărbătorește un deceniu de activitate, este o responsabilitate pe care am preluat-o cu ambiția de a contribui la accelerarea îndeplinirii obiectivelor noastre comune. Diversitatea perspectivelor, experienței și expertizei ne vor ajuta să construim mai departe ceea ce LAWG a început cu 10 ani în urmă: politici eficiente de sănătate pentru pacienții din România. Activitatea LAWG este îndreptată către nevoile pacienților de acces la tratament, nevoile sistemului medical românesc, precum și în sprijinul unui cadru sustenabil și predictibil pentru industria farmaceutică. S-au făcut pași concreți în sănătate, însă România trebuie să continuie efortul de a reduce decalajul din sănătate față de Uniunea Europeană unde media speranței de viață este cu 6 ani mai mare.“ a adăugat Iulia Ionescu.
Local American Working Group este de 10 ani un partener activ al sistemului de sănătate din România, facilitând crearea de politici publice eficiente pentru a sprijini, prin parteneriat si dialog, accesul pacienților la terapii inovatoare. Rolul LAWG la nivel local este cu atât mai important cu cât sistemul de sănătate din România întâmpină în prezent numeroase provocări, fie că este vorba despre cheltuielile publice pentru sănătate, care sunt cele mai mici din UE – atât per capita, cât și ca proporție din PIB: 5,2% din PIB, comparativ cu media UE de 9,8% – fie că este vorba despre mortalitatea prevenibilă, de două ori mai mare în România, comparativ cu media UE, sau speranța de viață la naștere în România, care este printre cele mai scăzute din UE [1]. În acest context, LAWG rămâne un partener de încredere al sistemului de sănătate, un sprijin pentru pacienți și un susținător activ al identificării resurselor pentru sănătate, menite să alinieze România la standarde Europene.
[1] European Commission, State of Health in the EU: companion report 2019