Florentin Scarlat - External Affairs & Communications Manager MSD Romania și reprezentant Local American Working Group, alături de cercetatorul Sorin Ioniță, Președinte Expet Forum, au răspuns la întrebările publicului HotNews în ediția live de joi, 22 martie 2012. Discuția abordează subiectul stării industriei farmaceutice din România și se bucură de un public larg, interesat să afle care sunt principalii jucatori și cifrele relevante în industrie, cum este structurat consumul de medicamente, impactul taxei de clawback sau comparații cu alte state europene.
În contextul schimbărilor și ajustărilor din sistemul medical românesc, publicul HotNews s-a arătat interesat de discuția lansată online pe baza concluziilor ultimului studiu în domeniu realizat de Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române. Acesta afirmă faptul că Romania pierde, la momentul de față, în jur de 18,6 miliarde de euro - adica 15% din PIB-ul din 2010, în urma condițiilor precare de sănătate. Dacă starea sănătății românilor ar ajunge la nivelul mediu din Uniunea Europeană, România ar avea un surplus economic de 6,7 miliarde de euro - adica 6% din PIB-ul din 2010.
In cadrul sesiunii de Q&A, cei doi invitati au răspuns, din perspectiva industriei farmaceutice, la întrebări legate de importul și producerea de medicamente în Romania, nivelul consumului de medicamente comparativ cu alte state din UE, dacă există riscul dispariției de medicamente de pe piața locală, gradul de dezvoltare al sectorului de cercetare farmaceutică, lipsa unor medicamente compensate pentru pacienții români, respectiv nivelul de taxare al industriei farma în Romania.
Fragmente din discuția online:
„Nu numai industria farmaceutică poate genera crestere economică pe termen lung, ci și intregul sistem de sănătate: poate duce la scăderea dizabilităților, ceea ce va crește, în mod normal, productivitatea muncii, dar va scădea în acelasi timp resursele pe care cetățenii bolnavi le consumă din sistemul de sănătate și din sistemul de asigurări sociale.”
„Daca ne uităm la media țărilor dezvoltate din Europa, vedem că impactul Disability-Adjusted Life Year (DALY) este de 10.000 de ani pierduți la o populație de 100.000 de locuitori, în timp ce în Romania se ajunge la 16.000 de ani pierduți la aceeași populație.”
„Sistemul de sănătate este finanțat în mare parte de industria farmaceutică. Nivelul datoriilor pe care statul le are către farmacii, iar farmaciile către distribuitori și, în cele din urmă, către producători, se ridică la 5 miliarde de lei. Sunt bani pentru care industria farmaceutică nu primește dobândă.”
„Dacă ne uitam la taxa de claw-back, anul trecut, aproape un sfert din vânzările companiilor farmaceutice în sistem de compensare a fost plătit ca taxă de claw-back.”
„Cheltuiala cu sănătatea, ca procent din PIB, se situează în prezent la un nivel apropiat de media ultimilor 15 ani. Dacă se investeste 5% pe un termen de 10 ani din PIB în sectorul de sănătate, se poate ajunge la o creștere a PIB cu 6%, respectiv 5 miliarde de euro la nivelul anului 2010. Starea de sănătate ideală nu se poate atinge nicaieri în lume, dar se poate îmbunătăți. Îmbunătățirea stării de sănătate duce la creșterea produsului intern brut.”
„Medicamentele inovative reprezintă peste 70% din valoarea totală a vânzărilor şi doar 25% din volumul de medicamente vândute. Pe de altă parte, medicamentele generice reprezintă 30% din piaţa totală în termeni de valoare şi 75% în termeni de volum. De asemenea, Romania, la nivelul Uniunii Europene, reprezintă cel de-al cincilea mare consumator de medicamente generice.”
Iulia Perca, LAWG
Va invitam sa urmariti interviul HotNews:
http://www.youtube.com/watch?v=krkEhOMKLKk&feature=player_embedded#!