LAWG

Forumul Industriei Farmaceutice 2014

Vezi toate evenimentele

 

Forumul Industriei Farmaceutice s-a dezvoltat şi consolidat peste ani, devenind o tradiţie şi un moment de referinţă pentru domeniul farmaceutic românesc. Ediţia de anul acesta a beneficiat de participarea a peste 100 de persoane, mai exact reprezentanţi ai autorităților, experţi în analiză de piaţă şi specialişti din domeniul farmaco-economic şi medical, alături de reprezentați ai mediului de afaceri farmaceutic. Evenimentul a avut loc pe 28 mai și a fost organizat de căre Pharma Business Services, cu susținerea Local American Working Group.

Personalităţile care au dat curs invitaţiei la eveniment au fost Dr. Vasile Cepoi, Consilier pe Probleme de Sănătate al Primului Ministru, Conf. Dr. Alexandru Rafila, Consilier al Ministrului Sănătății, Gheorghe Radu Ţibichi, Presedinte Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Corneliu Florin Buicu, Secretar Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, Bogdan Chiriţoiu, Preşedinte Consiliul Concurenţe, Radu Comșa, Consultant Local American Working Group, Călin Gălășeanu, Președinte ARPIM, Dragoş Damian, Preşedinte APMGR, Andrei Ţărnea, Director Executiv, Institutul Aspen, Petru Crăciun, Director General, Cegedim România, Dr. Rodica Tănăsescu, Preşedinte Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), Prof. Dr. Dumitru Lupuleasa, Preşedinte Colegiul Farmaciştilor din România, Rozalina Lăpădatu, Preşedinte Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, Cezar Irimia, Preşedinte Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

Pe agenda evenimentului au fost subiecte de actualitate pentru domeniu, tangente necesităţii optimizării strategiilor de gestionare pe termen lung a sistemului de sănătate şi a relaţiei dintre industria farma şi autorităţile publice.

Axă centrală a discuţiilor Forumului Industriei Farmaceutice 2014 a fost reprezentată de bugetul alocat pentru acest an, evaluarea pentru lista de medicamente compensate şi impactul pe termen mediu şi lung a aprobării sau a neaprobării acestei liste, asupra sănătăţii generale a populaţiei şi prin extensie asupra indicatorilor macroeconomici.

„Este necesară crearea unui mecanism care să permită actualizarea listei în permanenţă, care să permită prin criterii bine stabilite atât accederea medicamentelor cât şi excluderea acestora de pe listă. În prezent se lucrează la o legislaţie care să poată funcţiona începând cu luna octombrie a acestui an”, a dat asigurări Vasile Cepoi, Consilier pe probleme de sănătate al Primului Ministru si fost Ministru al Sănătății.

Radu Comșa, Consultant LAWG, a prezentat concluziile și recomandările studiului Politica privind medicamentele compensate în România 2008-2014, realizat de către Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, alături de Mind Research & Rating, cu sprijinul LAWG. Această cercetare relevă faptul că actualizarea listei de medicamente compensate reprezintă o investiție pe termen mediu, deoarece beneficiile aduse starii de sănătate a pacienților și implicit productivității acestora, depășesc costurile inițiale ale acestei actualizari.

Prezentarea LAWG

Iulia Perca, LAWG

  



Publicat la 29 mai 2014