LAWG

Document de pozitie al asociatiilor de pacienti

Vezi toate biologicele

Multe boli cronice precum artrita reumatoidă, psoriazisul, artrita psoriazică, boala Crohn și scleroza multiplă, dar și o varietate de cancere sunt astăzi tratate cu medicamente biologice. În medicină se vorbește deja despre a doua generație de medicamente biologice, dezvoltate în ultimii 10-15 ani.

Așa cum sugerează și numele, medicamentele biologice sunt derivate din organisme vii iar substanţele active din medicamentele biologice sunt mai mari şi mai complexe decât cele din medicamentele non-biologice. În particular, un medicament biosimilar este dezvoltat pentru a fi similar cu medicamentul biologic de referință și pot exista diferențe minore ca urmare a naturii lor complexe și a metodelor de producție, trebuind sa își dovedească siguranța și eficacitatea. De asemenea, un medicament biosimilar nu este același lucru cu un medicament generic, acesta din urmă având structură chimică mai simplă și fiind considerat identic cu medicamentul original de referință.

În acest context, asociațiile de pacienți reprezentative din România îndeamnă la informare cu privire la specificitățile medicamentelor biologice și publică documentul de poziție comun pe această temă, la inițiativa Centrului pentru Inovație în Medicină - InoMed. Demersul vine în urma dezbaterii pe acest subiect realizată anterior de către Dr. Marius Geantă, coordonatorul Centrului InoMed.

Cele 11 organizații semnatare sunt: Alianța Pacienților Cronici din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Română de Cancere Rare, Asociația Română împotriva Leucemiei, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Asociația Nașională a Hemofilicilor din România, Alianța Națională pentru Boli Rare, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, Federația Asociațiilor Diabeticilor din România respectiv Asociația de Scleroză Multiplă din București.

Asociațiie au dezvoltat cinci direcții de urmărit cu privire la utilizarea tratamentelor biologice:

> Importanța informării pacienților asupra medicației biologice pe care o primesc;

> Transparența cu privire la studiile clinice realizate;

> Păstrarea deciziei de alegere a tratamentului optim pentru fiecare pacient la nivelul medicului

> Asigurarea accesului pe lista medicamentelor compensate în ritm accelerat și simplificat pentru medicamentele biologice care își demonstrează fără echivoc valoarea în studiile clinice;

> Monitorizarea atentă a medicației și stimularea raportării efectelor adverse.

 

Documentul de poziție al pacienților este disponibil aici.



Publicat la 15 mai 2017